Процедури с Луга

Черноморската луга е краен продукт от солодобива в Поморие. Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят и лек мирис на сероводород. Тъй като е природен продукт цветът и мириса могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината. Получава се от рапата (езерна вода) на Поморийското и Бургаско солено езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Лугата „узрява“ и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска луга) в периода Август – Септември. Изключително важно е след добив да се стабилизира в рамките на 24 часа, тъй като в противен случай тя губи част от ценните си лечебни свойства и освен това кристализира, тъй като съдържанието на сол е до 70%.

Уникалните и лечебни свойства се дължат на богатият минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата кал, добивана от тези езера. Преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите от Мъртво море, ако въобще е необходимо да се прави аналогия, а и е по-щадяща кожата тъй като има приятна, подобна на масло консистенция.

Приложението на Черноморската луга е в много широк спектър тъй като тя притежава редица качества:
– силно противовъзпалително и антисептично действие;
– действа тонизиращо и релаксиращо на целия организъм;
– премахва умората и тежестта в крайниците;
– подхранва, подмладява кожата и забавя нейното стареене;
– минерализира организма и стимулира естествените защитни реакции на имунната система;
– намалява отока на венците, нормализира киселинно-алкалния баланс в устната кухина, спомага за поддържането на нормалната микрофлора в устата, заздравява зъбния емайл и значително намалява вероятността от поява на кариес;

Доказан е и лечебния ефект на лугата при много заболявания:
– заболявания и травми на опорно-двигателната система, ревматични, неврологични;
– болки в ставите, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др.
– мускулни болки, схващания
– кожни заболявания – псориазис, акне, гъбични инфекции, труднозарастващи рани и др.
– простудни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища
– възпаления в устната кухина – пародонтоза, афти, гингивит и др.
– хемороиди;
– пърхот.

Процедури с черноморска /медицинска/ луга

Масаж на гръб и кръст с масажен гел от черноморска луга


 

Черноморската луга притежава силно изразено противовъзпалително действие, минерализира организма и стимулира защитните реакции и процеси в него. Магнезият в лугата е изключително полезен за човешкия организъм, с благоприятно действие върху опорно-двигателния апарат и нервната система.

Терапиите с луга и морски минерали са приложими при лечение на артроза, дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквания, мускулни болки, разширени вени, а има също и при борбата с целулита.

Масаж на гръб и кръст с масажно масло от черноморска луга

Поради уникалния си състав лугата има изключително разнообразно лечебно въздействие:

  • силно противовъзпалително и антибактериално
  • тонизиращо и релаксиращо на целия организъм
  • минерализира организма – при масаж чрез кожата се приемат на 100% съдържащите се минералните съставки в лугата
  • стимулира естествените защитни реакции на имунната система
  • регенерира тъканите в организма

Компрес с черноморска луга, затоплена на бен мари

Лугата се загрява на водна баня /най добре чрез бен мари/ до 38-40С и се приготвя компрес с напоен памучен плат, покрит с найлон и вълнен плат отгоре. Увива се болезнения участък и престоява от 20 мин до няколко часа. Прилага се от 10 до 14 дни курс на лечение.

Компресите с луга се прилагат главно при заболявания на опорно-двигателния апарат; при ревматични, травматично-ортопедични и неврологични заболявания.

Вана с черноморска луга

Вани – 500-2000 мл стабилизирана черноморска луга /разтвор за тяло/ се разтварят в 70-80 л. вода с температура 37-40С. Времетраене на процедурата 15-20 мин. След ваната тялото се изплаква с чиста вода. При хипертоници да се прилага под лекарски контрол.

Черноморската луга е с богато съдържание на магнезиев хлорид и магнезиев сулфат. Ето защо тя се нарича магнезиева луга. Има добре изразен положителен ефект върху лечението на хронични ставни заболявания.

Ултразвукова процедура с черноморска луга

Ултразвук-  повлиява  заболявания на периферната система, последствия от увреждания на ЦНС (Централна нервна система), травми на опорно-двигателния апарат, заболявания на стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични заболявания и др.

С негова помощ лугата навлиза по-дълбоко в кожата като по този начин нейния лечебен ефект се усилва значително.

Инхалации с лугов разтвор

Инхалация с луга – Инхалации с луга (2 – 5% разтвор с дестилирана вода) се правят при възпаление на горните дихателни пътища. Луговия разтвор се вдишва чрез специален апарат /инхалатор/ и така директно попада в белите дробове. Способства лечението на хроничен бронхит и различни дихателни заболявания.